MALTEPE KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ BELEDİYE BAŞKANI PROF. DR. MUSTAFA ZENGİN’ İ ZİYARET EDEREK RÖPÖRTAJ YAPTILAR.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu değerler eğitimi projesi ile amaçlanan: öğrencilerimiz ve toplumumuzla birlikte kendimizi hangi ölçüler içinde tanımlayıp başkalarından kabul ve tastik bekleyeceğimizi, hangi noktalarda uzlaşıp, hangi noktalarda ısrarcı olacağımızı bilen bireyler yetiştirebilmektir. Kendimizi nasıl geliştirip aynı zamanda nasıl muhafaza edebileceğimizi kestirebilme, yerel ve evrensel değerlerin farkına varma, yerel ve evrensel değerlere saygılı bireyler yetiştirme, Değerler konusunda dünyaya söyleyecek söze sahip olan bireyler yetiştirme, Küresel olanın, hakim olanın saygınlık kazanmasının evrensellik anlamına gelmeyip, ortak insanlık idealinin dışındaki evrensellik dayatmalarına direnebilme, Sahip olduğumuz değerleri geliştirirken, aynı zamanda evrensel olanı paylaşmak ve geliştirmemiz amaçlanmıştır.
Proje ile değerlerimizden her ay için belirlenen bir değer ile ilgili projenin tarafları ile çeşitli faaliyetler düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.
Bu çalışmalar kapsamında öğrenciler Belediye Başkanımız Dr. Mustafa ZENGİN’ i ziyaret ederek röportaj yapmıştır. Bu röportajda öğrenciler kuralların kapsamı ile ilgili şu soruları yöneltmişlerdir.
Kuralların kapsamı nedir?
Kural koyulmasındaki amaç nedir?
Kurallara uyan insanların insanın kendisine ve topluma faydası nedir?
Kurallara uymak bir irade eğitimi midir?
Kurallarda aşırılık diye bir şey var mıdır?
Suç oranları kurallara uymak ya da uymamakla ne kadar alakalıdır?
Kurallar neye göre belirlenir?
Mantık dışı kural olur mu?
Kurallar hani hallerde ihlal edilebilir?
Kurallar kimin içindir?
“Değerler eğitimi programında tüm bu soruların birbiriyle bağlantılı olduğunu Dilerseniz cevapları şu şekilde vermek isterim.” diyerek öğrencilerin sorularını şu şekilde cevapladı.
“Kuralların kapsamı elbette ki tüm toplumdur. İnsanın olduğu, bir arada yaşadığı her yerde kurallar vardır. Toplumun en küçük çekirdeği olan ailemizde ilk kurallarla tanışırız. Sosyal yaşama adım attığımız yer olan okul sıralarında da ‘okul kuralları’ yaşamımızı şekillendirmeye başlar. Aile eğitimi okul kuralları derken, ortak yaşam alanları, işyerlerimizde, toplumun tüm kurallarından kurallar değişerek ve gelişerek varlığını gösterir.
Kurallar toplulukların ve toplumların ihtiyaçlarından doğar ve bu ihtiyaçlara göre şekillenir. Örnek vermek gerekirse askeri okul kuralları ile bir işyerinin çalışma kuralları farklıdır. Kurallar kurumları oluşturan insanların ihtiyaçlarına göre biçimlenir, şekillenir.
Kuralların amacı, elbette ki toplumsal bir varlık olarak bir arada yaşayan insanların saygı ve hoşgörü içinde paylaşımını sağlamaktır. Bütün toplumlar sosyal, kültürel, dini, etnik, ekonomik açılardan birçok farklı yapılardan oluşur. Toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak ortak bir kültüre hitap edecek kurallar insanların eşit, adil, hakça paylaşımını sağlar.
Tüm toplumu yöneten ve yönlendiren kurallar bütünü de tüm toplumu kapsayacak şekilde herkes için eşit, adil, hukuki, insancıl temel değerler üzerinde yükselmeli. Kurallar, bu temel değerler üzerinde ve içinde bulunulan kurumun ve topluluğun ihtiyaçları ile şekillenmemişse ‘kurallarda aşırılık’ ortaya çıkar. ‘mantık dışı kurallar’ oluşur.
Kurallara uyum irade eğitimi midir diye düşündüğümüzde hemen aklıma geliveren bir öyküyü paylaşmak isterim sizinle. Karadeniz’de bir köyde insanlar tarlalarında çalışıyor çocuklar okullarına gidiyor, günlük yaşamlarını sürdürüyorlar. Ve bu köyde hiç jandarma, polis ve benzeri kolluk kuvvetleri yok. Bu köyde suç işlenmiş mi diye sorarsanız hayır bir tek bile suç işlenmemiş. Bütün köy sevgi ve saygı kuralları çerçevesinde ortak alanlarını paylaşıyor. Bu durumda kurallar uyum, bir irade eğitimi de diyebiliriz.” Diyerek sözlerine son verdi. Öğrenciler bu röportajdan çok şey öğrendiklerini kuralların aslıda sorumluluklarımızı yansıttığını anladıklarını ifade ettiler.