Maltepe Belediye Meclisi, Başkan Vekili Yusuf Koçhan başkanlığında Mayıs ayının ikinci oturumunu bugün yaptı. Meclis, İstanbul’da 23 Haziran tarihinde yenilenecek olan seçim nedeniyle sert geçti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu adına başkanvekili Özgür Aksoy, “6 Mayıs 2019 tarihi Türkiye’de hukukun yok sayıldığı bir tarih. 6 Mayıs 2019 tarihi demokrasinin yok sayıldığı bir tarih. 6 Mayıs 2019 tarihi İstanbul seçmeninin iradesinin yok sayıldığı bir tarih. 6 Mayıs 2019 tarihi vicdanların kanatıldığı tarihtir.” diye sözlerine başladı. CHP grubuna adına Mustafa Kemal Atatürk’ten aldıkları görev bilinçlerinin farkında olduklarını belirterek, 6 Mayıs tarihinde hukuk devleti ilkesinin yok sayıldığını söyledi. 31 Mart tarihinde yapılan seçimler ile halk üzerinde oluşan korku duvarının yıkıldığını vurguladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adına söz alan Kamil Karabak, “İstanbul’da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçimleri yenilemiştir. 23 Haziran’da seçime gidiyoruz. Türkiye, hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyoruz.” diye konuştu. CHP’ye Gezi, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz tarihinde yaşananlara ilişkin gönderme yapan Karabak, “Milletimize güveniyoruz, terörü lanetliyoruz.” diyerek sözlerini bitirdi.
Karabak’ın iddialarına cevap vermek için söz alan Aksoy, “Seçimden bir hafta önce en güvenilir olan kurum olarak açıkladığınız YSK’yı, kendinizin atadığı bu kurumunu bugün Türkiye’nin en güvenilmez, vicdanları kanatan kurum olarak kendiniz açıkladınız.” diye konuştu.
Gündem dışı söz almak isteyen AKP grubu adına Mehmet Can Erdündar, YSK’nın bir karar verdiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin seçimlerinin tekrarlanacağını ifade etti. Erdündar, “YSK’nın vermiş olduğu karar, hukuken doğrudur ama Maltepe ve Büyükçekmece’de de bu seçimlerin yenilenmesini de talep ettik. YSK vermiş olduğu bu doğru kararı maalesef ki, Büyükçekmece ve Maltepe kararlarında vermeyerek Ak Partinin aleyhinde bir şekilde sonuçlandırdı.” dedi. Yargı kararlarının eleştiriye açık olduğunu fakat hukuk sistemini tartışmaya açarsanız, bundan herkesin kayıpta çıkacağına da değindi. Erdündar, “Burada bir mağdur varsa o da Ak Parti’dir” şeklinde cümlelerini tamamlarken, yanlış hesabın Bağdat’tan döndüğünü söyledi. Son cümlesinde ise Kadir Mısıroğlu’nu andığını bildirdi.
Erdündar’a yanıt vermek için kürsüye çıkan Aksoy arkasındaki Mustafa Kemal Atatürk imzasını gösterek; “Türkiye Büyük Millet Meclisi görevini yapıyorsa, Maltepe Belediye Meclisi olarak görevimizi yapıyorsak burada onun sayesinde yapıyoruz. Bu imzanın sahibine zerre muhabbeti olan benim cenazeme gelmesin diyen bir kişiyi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu meclis çatısı altında anmak, bu meclise hakarettir, Maltepe halkına da hakarettir.” şeklinde yanıt verdi. Sözlerine son vermeden seçimin yenilenmesi kararının tamamıyla siyasi olduğunu vurguladı.
6 Mayıs tarihinde gerçekleşen toplantının karar özeti okundu.
Bugün gerçekleşen meclis gündemi toplantısında kadro değişikliği ile ilgili hazırlanan müşterek rapor, oy birliği ile kabul edildi. Maltepe İlçesi’nde yer alan 16415 ada 148 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli imar plan raporu da oy birliği ile kabul edildi. Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili Hukuk Komisyonu’nun raporu da oy birliği ile kabul edildi. Maltepe İlçesi’nin muhtelif mahallelerinde belirlenen sokak isimlerinin iptali ile ilgili rapor da oy birliği ile kabul edildi.
Bir sonraki toplantı, 10 Mayıs Cuma günü saat 10:00’da gerçekleşecek.