31 Mayıs Dünya İçmimarlar Günü’nde 12.Dönem İçmimarlar Odası Şube Başkanı Mehmet Şanlıtürk ve yönetimi Ataşehir’de “Meslek odası olarak İçmimarlığın toplumdaki rolünün doğru belirlenmesini sağlamak amacıyla” basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, basın açıklamasından önce kısa bir konuşma yapan 12.Dönem İçmimarlar Odası Şube Başkanı Mehmet Şanlıtürk, “31 Mayıs Dünya İçmimarlar günü olarak yapmış olduğumuz basın bildirgemizi sizlerle paylaşacağız. İçmimarlık, tasarım disiplini olarak bir ülkedeki toplam kültür birikimini yansıtan bir meslektir. Gereği ve toplum yaşamını nitelikli bir hale getirmeye çalışan bunu gerçekleştirirken ekonomiyi ve kaynakların kullanımını akılcı olarak planlayan bir disipline sahiptir. Meslek odası olarak içmimarlığın toplumdaki rolünün doğru belirlenmesini sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmalarda var olan yasal haklarının tanınmadığı takdirde ülkemizin özel ya da kamusal tüm yapıları olumsuz bir şekilde etkilendiğini görmekteyiz. Bunun düzeltilmesi için içmimar yönetmeliğine içmimarlığın dâhil edilmesi ülke ve millet adına yararlı olacaktır” dedi.
12.Dönem İçmimarlar Odası Şube Başkanı Mehmet Şanlıtürk’ün basın açıklaması;
“İstanbul, benzersiz coğrafi konumu, tanıklık ettiği önemli tarihsel olaylar ve kültürel katmanları ile tüm bunları bir arada bulundurabilen çok az kentten birisidir. Ancak bu önemli kent, 1999 Kocaeli depreminin yarattığı büyük yıkım anımsandığında bir deprem tehditti altında bulunmaktadır. Kitlesel ölümlere neden olan ve ne zaman yaşanacağı belirsiz, bu doğal felaket; zaman zaman basın ve yayın organlarında dile getirilmesine karşın, gün geçtikçe unutulmaktadır.
Bu unutuş ise göz ardı edilen büyük hataları getirmektedir…
İstanbul kentinde, yaklaşan bahar ayları ile sokaklar, artan turist sayısının da etkisi ile kalabalıklaşmakta, renklenmekte, eğlence mekânlarına olan istem artmaktadır. Odamız tarafından yürütülen çalışma sonucunda jaz, rock ve alternatif müzik gibi batı kökenli müziklerin dinlendiği mekânlardan, geleneksel müzik anlayışına yönelik mekânlara kadar geniş bir yelpaze de konumlanan işletmelerin, olası bir deprem tehlikesini göz ardı ederek mekânlarını planladıkları belirlenmiştir. Özellikle dikkat çeken nokta, deprem anında yaşanacak bir panikle bu mekânda bulunan kullanıcıların bu mekânları tahliyesi ya olanaksız ya da geç ve kayıplara yol açabilecek durumda olmasıdır. Göz ardı edilen bu gerçek, deprem sonrası işletme sahiplerini de hukuk karşısında zor duruma düşürebilecek bir önem arz etmektedir.
İstanbul kentinin ve kent kültürünün bir hiç uğruna, göz ardı edilmiş önemler yüzünden zarar görmesi bizlerin dünyaya karşı utancı olacaktır.
İlçe belediyelerinin denetimlerinin bu çerçevede yapılması ve yönetmelikler hazırlanırken İçmimarlık meslek grubuna yer verilmesi gerekmektedir. Bu mekânların iç mimarlar tarafından projelendirilmesi ya da danışmanlığında planlanması, gerçekleşebilecek olumsuzlukların önüne geçecektir. Türk kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
İç Mimarlar Odası İstanbul Şubesi
12.Dönem İçmimarlar Odası Şube Başkanı
MEHMET ŞANLITÜRK