Sanatın ve sanatçının ‘’sonsuzluğa armağanı’’
Mozaik sanatının ender isimlerinden Posedion Mozaik Atölyesi
Sahibi Mehmet Hakan Demirok, mozaik tekniğiyle dökme camlara birbirinden güzel eserleri resmeden Demirok vitray, röfley , fresko , yağlı boya , özgün baskı çalışmaları gibi eserlerden oluşan 33 kişisel sergi açtı.
Kültür etkinlikleri, uluslar arası fuarlarda da sergiler açan Mehmet Hakan Demirok; ‘’Çizgiyi ve işlediği resimlerde kırmızının aşkla ilişkisini kurguluyor. Demirok, kırmızının camla buluşmasını yıllardır heyecanlı, ateşli ve aynı yaşıyorum. Bu aşkı yüzeye yerleştirilen ilk parçayla başlayan ve tüm camların özenle , sevgiyle işlenerek şekil verildiği kan, ter ve zamanla yoğrularak ortaya çıkan yüzlerce, binlerce camın oluşturduğu eser , etkileyiciliğiyle sonsuz bir aşkın meyvesi gibi önümüzde durmaktadır.’’ Diye sanatını ifade etmektedir.
DÜNDEN BUGÜNE MOZAİK SANATI
İnsanoğlu sanat tarihi boyunca renkli taşların yan yana gelmesinden işlevsel ve etkili resim yüzeylerinin oluşabileceğini gördü. Bunları kullandı. Zaman içinde teknik gelişti ve dünyanın en güzel mozaik panoları, Roma ve Bizans Sanatı içinde seçkin yerini aldı. İtalya’daki Ravenna , Ponpei Mozaikleri, İstanbul’da Kariye, Ayasofya ve Anadolu Kentleri, tapınaklarında baş yapıtlarını verdi. İlk olarak Mezopotamya’da ortaya çıktı. Daha çok yere resim yapma gerekliliğinden ortaya çıkmıştır. Bizansa kadar duvar mozaiği yoktur yer mozaiği olarak devam edilmiştir. Bizans’la birlikte dini motifler duvarlara taşınmıştır. Anadolu mozaiğin geliştiği ilk yerdir. Zeugma buna bir örnektir. Mozaik Sanatı’nın zirveye ulaştığı dönemler Roma’nın zengin olduğu dönemleridir.
Türkiye’de 1950’li yıllardan itibaren mozaik resmi en görkemli örneklerini vermiş sanatçı Bedri Rahmi Eyüpoğlu’dur. Ferah Başağa’nın, Devrim Erbil’in ve Turan Erol’un büyük boyutlu panolarından da bahsetmek gerekir. 1970’li yıllardan sonra, seramik etkisini yeğlenmesine bağlı olarak mozaik sanatı unutlmaya başlandı. Oysa mozaik sanatı Anadolu’da gelişmişti ve Tarihi 6000 yıl öncesine kadar gitmekteydi.
MOZAİK KULLANIM ALANLARI
Mozaik; taşla, camla, mermerle , seramikle resim yapma sanatıdır. Mozaiğin en büyük avantajı her yere uygulanabilir olmasıdır. Dış cephe, iç cephe, havuz , pano , üç boyutlu cisim kaplama, bahçe ve merdivenlerde kullanılabilir.
GENÇLERİ SANATA TEŞVİK ETTİ
Gençleri sanata bağlamak sanatçının işidir. Demirok gençlerle el ele verip mozaik sanatını uyguladı. Belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele verip gençlere bu sanatı göstermek ve yaygınlaştırmayı hedefledi. Nasrettin Hoca Derneği danışma kurulu üyesi Demirok,oradaki gençlerle toplanıp şehrin bir yerinde mozaik çalışması yapmaktadır. Gazete ve dergiler aracılığıyla duyurular yapıp sokak çocuklarıyla iş birliği yapmaktadır. Sokak çocuklarına sanatı aşılayarak ona zarar vermek yerine korumayı öğretmiştir. Dawn Sendromlu çocuklarla el ele verdi. Onların çizdiği resimleri Şişli’deki Dawn Kafe’nin duvarına seramik çalışmasını ekibi ile birlikte yaptı. 2013 yılında Eskişehir’de bir parka Dawn Sendromlu çocukların el izlerinden yola çıkarak mozaik çalışmaları yaptı.
BAYKUŞ KOLEKSİYONU
Baykuşun keskin gece görme özelliğinden ötürü Güzel sanatların, felsefenin, edebiyatın sembolü haline gelmiştir. Demirok, içinde bir sembol haline gelen baykuş geceleri pek uyumadığı için baykuşu kendisine benzetmiştir. Mitoloji biliminde Athena’nın görmediklerini görüp, Tanrı’çayı her zaman haberdar etmiştir. Baykuşun görüş özelliği ve estetiği özelliği aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi’nin amblemini oluşturmaktadır.