Bu sorunun cevabı evet olacaktır. Astım hastalığı hayatımızı, sağlığımızı, yaşam kalitemizi bozarak tehdit etmektedir.
Astım hastalığı hava yollarının mikrobik ve bulaşıcı olmayan ataklar halinde nefes darlığı, öksürük, göğüste hırıltı ve hışırtı, baskı hissi ile seyreden bir hastalıktır. Tüm dünyada 300 milyon civarında astımlı hasta olduğu düşünülmektedir. Literatürlere göre Türkiye’de her 12 erişkinden biri, her 7 çocuktan biri astım hastasıdır.
Kullanılan katkı maddelerinde artış, hava kirliliği, sigara, nargile kullanımı, sağlıksız kentleşme (fabrikalar, artan trafik), modern ama sağlıksız binalar (boydan boya döşenen halılar, merkezi sistemle ısıtılan, soğutulan, nemlendirilen binalar, klimalar…), iklim değişikliği, global ısınmanın getirdiği olumsuz şartlar, stres, hava kirliliği, ozon tabakasının bozulması nedeni ile artan ultraviole ışınları, beslenmede kullanılan birçok katkı maddeli yiyecekler, ilaçların doktor kontrolü dışında kullanımı, kalitesiz makyaj malzemeleri, içeriği bilinmeyen bitkisel olduğu söylenen ilaç, çay tüketimi gibi bir çok etken nedeni ile astın hastalığının yıllar içinde artış göstermektedir. Her öğünde ortalama 60-70 civarında katkı maddesi tüketmekte olduğumuz düşünülürse sorun büyüktür. Annelerin hamilelik sürecinde sigara içmesi, çocuğun bebeklik döneminden itibaren inek sütü, mayalı yiyeceklerle beslenmesi allerji ve astım hastalığının başlamasına neden olmaktadır. Modern yaşamın fastfood beslenmeye yönlendirmesi sandviç ekmekleri, grisini, simit, kraker ve bisküvilerdeki susam allerji ve astımı tetikleyici olmaktadır.
Evde beslediğimiz masum evcil hayvanlarımız ( kedi, köpek, kuş vb) yine astım hastalığını tetikleyicidir. Birçok evde bulunan hamam böcekleri yine allerji ve astım atak nedeni olabilmektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, bademcik iltihabı yine hastalığın ortaya çıkmasını körükleyen faktörlerdir. Fırıncılık, kuaförlük, mobilya cilacılığı gibi meslekler bazı hastalıklarda hastalığın oluşmasında etken olmaktadır.
İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi göğüs hastalıkları alanında yaklaşık 66 yıldır hizmet veren birçok göğüs hastalıkları asistanının yetişmesini sağlayan bir eğitim araştırma hastanesidir. Söz konusu Hastanede allerjik ve allerjik olmayan astım hastalarına polikliniklerde, gerekirse yatarak ve solunumsal yoğun bakım düzeyinde hizmet verilmektedir. Allerjik astım hastaları ve diğer allerjik hastalıklara “Allerji Yan Dal” polikliniğinde hizmet verilirken, allerjik olmayan astım hastaları tüm polikliniklerimizde alanında deneyimli göğüs hastalıkları hekimleri tarafından tetkik ve tedavi edilmektedir. Zor astım tanısı alanlar ise astım polikliniğine yönlendirilerek ileri tetkik ve tedaviye alınmaktadırlar.
İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerinde bakılan astımlı hasta sayısı 2016 yılında 74.761’e, yatarak tedavi gören hastalar ise 1.078’e ulaşmıştır.
Sağlık Tesisinde uzun yıllardır hizmet vermekte olan Astımlı Hasta Eğitim Odasında; ‘hasta doktor işbirliği ile artık astım tedavisi çok kolay’ prensibi doğrultusunda çalışan deneyimli hemşire; hasta eğitimlerini sürdürürken, bir yandan da yeni tanı almış hastalara inhaler cihaz eğitimi vermekte, daha önceden astım tanısı almış inhaler cihaz kullanan hastaların kontrollerini yapmakta ve hastaların yanlış cihaz kullanımında ilgili doktora geri bildirim vermektedir.
Eğer nefes darlığı, öksürük, göğüste hırıltı ve hışırtı, baskı hissi şikayetlerinden birine sahipseniz hemen en yakın göğüs hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz akciğer filmi, kan tahlilleri, solunum testleri, allerji testleri yaptırıp sonra da tedavinizi düzenleyecektir.
Değişen yaşam koşulları gittikçe risk faktörlerini artırdığı için hastalığın hayatımızı tehdit eden boyutu da gittikçe artmaktadır. Bu yüzden belirtiler başladığında zaman geçirmeden bir göğüs hastalıkları hekimine başvurmak gereklidir.
Uz. Dr. Armağan HAZAR
İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği
SBÜ Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi
Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Göğüs Hastalıkları Eğitim Görevlisi