Maltepede bulunan Maltepe Devlet Hastanesi son zamanlarda verdiği hizmetler ile vatandaştan takdir almaya başladı. Özel hastane konseptinde hizmet veren Maltepe Devlet Hastanesi bir çok Maltepeliye hizmet veriyor. Aynı zamanda yatan hasta serviside bulunan hastanede ortalama günde poliklinik olarak 1430 hastaya acil ise 350 hastaya hizmet veriyor. 46 Hekim ile tüm branşlarda hizmet veren Maltepe Devlet Hastanesi verdiği hizmet ile dikkatimizi çekti ve Maltepeli vatandaşlarında bilgi sahibi olması açısından Geldiğinden beri bir çok güzel hizmete imza atan değişimin mimarlarından Hastane müdürü Recep Kartal ile bir röportaj yaptık.
Bizler için ana hedef ” Bizlerin sunduğu sağlık hizmetinin bizim sunduğumuz kaliteden öte, vatandaşlarımızın hissettiği algılanan hizmet kalitesi ” nin en üst seviye olmasıdır. Diyen Hastane Müdürü Kartal ile yaptığımız röportaj Şu şekilde oldu.
1.Maltepe Devlet Hastanesi kaç yıldır hizmet veriyor?
–İstanbul Güney Kamu Hastaneleri Birliğinin 13 sağlık tesisinden biri olan Maltepe Devlet Hastanesi tarihçesinden bahsetmek isterim.
Hastanemiz İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesine bağlı olarak 01 Mayıs 2011 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. İdari ve Mali yönden 01 Mayıs 2013 tarihinde ayrılarak, 01 Ekim 2013 tarihinden itibaren Maltepe Devlet hastanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
- Hastanemizdeki branşlar nelerdir?
-Hastanemizde bulunan branş ve ilgili branşlara ait hekim sayıları;
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 3
- Cildiye 1
- Enfeksiyon Hastalıkları 1
- Göğüs Hastalıkları 2
- Dahiliye 3
- Kardiyoloj 1
- Nöroloji 2
- Beyin ve Sinir Cerrahisi 1
- Genel Cerrahi 4
- Göz Hastalıkları 2
- Kadın Hastalıkları ve Doğum 2
- Kulak Burun Boğaz Hastalıkları 2
- Ortopedi ve Travmatoloji 2
- Üroloji 2
- Ruh Sağlığı 2
- Anestezi 2
- Pratisyen Hekim 7
- Diş Hekimi 2
- Radyoloji 2
- Biyokimya 1
- Patoloji 1
3.Günlük ortalama kaç hastaya hizmet verilmektedir?
-Hastanemizde yıllık gün bazında ortalama olarak 1430 poliklinik hizmeti, günlük acil servis hasta sayısı yine yıl bazında günlük olarak 350’ dir.
4.Hastanemizde yeni verilmeye başlayan hizmetler nelerdir?
-Hastanemizde 2016 yılında Kemik Dansitometri (kemik mineral yoğunluğu ölçümü) başlamıştır.
-Hastanemizde 2016 yılında Göz Polikliniğinde muayene öncesi “Göz Ön Muayenesi” hizmetine başlanmıştır.
-Acil Servis hizmet kalitemize arttırmaya yönelik olarak ” Acil Triaj ” Hizmeti başlanmıştır.
-Nöroloji polikliniğimizin hizmet kalitesini arttırmaya yönelik olarak kurumumuzda EMG ( Sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması ) hizmetimiz başlamıştır. Aynı hizmetin çeşitliliği anlamında İğneli EMG çekimlerimiz ile hizmet vermekteyiz.
-Askeri hastanelerinin Sağlık Bakanlığımıza devrine müteakip hastanemizin sağlık kurulunda Askerlik Raporları verilmeye başlanmıştır.
-Göğüs Hastalıkları ve Cildiye polikliniğimizin hizmet çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik olarak kurumumuzda ”Alerji Testi ” hizmeti başlamıştır.
5.Kaç yataklı yatan hasta hizmeti verilmektedir?
- Hasta oda sayısı:18
- 1 yataklı wc’li duşlu oda sayısı:3
- 3 yataklı oda sayısı: 13
- 4 yataklı oda sayısı:2
- Tescilli yatak sayısı:50
- Aktif kullanılan yatak sayısı:50
6.Doktor, hemşire ve personel sayısı kaçtır.
- 32 klinisyen hekim, 3 diş hekimi,7 pratisyen hekim,2 radyoloji,1 biyokimya,1 patoloji olmak üzere toplamda hastanemizde 46 hekim bulunmaktadır.
- 72 sağlık personel, 29 genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler personeli,69 şirket elemanı(veri hazırlama, temizlik, güvenlik, bilgi işlem, biyomedikal, hasta karşılama ve yönlendirme, bilgi işlem) bulunmaktadır.
7.Hastalara daha iyi hizmet vermek için ne tür çalışmalar ve eğitimler veriliyor?
-Diyabet ve obezite, sağlıklı beslenme, organ bağışı, meme CA konularında eğitimler verilmektedir. Hastanemizin Evde Sağlık Ekibi sorumlu olduğumuz bölge içerisinde hizmet vermektedir.
8.Başhekim, İdari ve Mali İşler Müdürü ve Bakım Hizmetleri Müdürünün kısa özgeçmişinden bahseder misiniz?
Başhekim / Hastane Yöneticisi
Dr. Selçuk ÇUBUKÇU
1965 yılında Maçka –Trabzon’ da doğdu. Orta ve Lise öğrenimini Trabzon Sürmene Lisesinde tamamladı.01.12.1989 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi.
1990-1992 yıllarında Van Özalp Merkez Sağlık Ocağında Tabip olarak meslek hayatına başladı.
1992-2000 yıllarında Tekirdağ Şarköy Devlet Hastanesi Acil Polikliniği Tabibi olarak görev yaptı.
2000 yılında İstinye Devlet Hastanesi’nde görevine başlamış ve 2003 – 2012 yılları arasında da aynı hastanede Başhekim Yardımcısı olarak görevini sürdürmüştür.
2009 yılında Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetiminde Yüksek Lisans programını tamamladı.
02.11.2012-31.12.2014 tarihleri arasında İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Beykoz Devlet Hastanesinde Başhekim Yardımcısı olarak görev yaptı.
01.01.2015 tarihinden itibaren İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi olarak görev yaptı.
20.10.2015 tarihinde İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Maltepe Devlet Hastanesinde Başhekim olarak görev yapmaktadır.
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
Türkan SARAL
05.05.1972 Yılında Bursa’da Doğdu. Çanakkale Sağlık Meslek Lisesinde okudu. Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesinde 1991 Yılında meslek hayatına başladı. Aynı zamanda 1991 Yılında Marmara Üniversitesinde Sağlık Hizmetleri Hemşirelik Bölümünde Eğitim ve Öğretim hayatına devam etti. Beykent Üniversitesi’nde Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetim Yüksek Lisans Yaptı. Evli 3 Çocuk annesidir.
İdari ve Mali İşler Müdürü
Recep KARTAL
1979 Yılında Erzurum’da doğdu.1992 yılında İstanbul Kartal Soğanlık İlköğretim Okulu ve 1995 yılında Kartal Medine Tayfun Sökmen Ortaokulunu bitirdi.1998 yılında Küçükyalı Rezan Has Lisesi’
ni bitirdi.2004 Yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halk ve İlişkiler ve Tanıtım Ön Lisans Programından mezun oldu.
1999 İle 2000 yılları arasında Eblo Kart A.Ş’de Halk İle İlişkiler ve Personel Uzmanı olarak görev yaptı.
2000 İle 2001 yılları arasında Genesis Sanko A.Ş De Tanıtım ve Strateji Uzmanı, Personel Müdürü olarak görev yaptı.
2005 İle 2006 yılları arasında Pendik Sağlık Grup Başkanlığı Döner Sermaye Biriminde Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak görev yaptı
2006 İl 2010 yılları arasında Celtis İlac Tic.A.Ş’de Tıbbi Tanıtım Temsilcisi ve Ürün Müdürü olarak görev yaptı
2010 İle 2014 yılları arasında Chiesi İlaç Tic. A.Ş’de FT görevlerinde bulundu.
Nisan 2014 ile Eylül 2015 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Idari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır.
2014 Yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Birimler Fakültesi İşletme Linans Programını tamamladı.
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans Programından 2016 yılında mezun oldu.
2000 yılında Marmara Üniversitesi Bilgisayar İşletmenliği ve Bilgisayarlı Muhasebe Programını tamamladı.
2001 Yılında Marmara Üniversitesi Güzel Konuşma ve Diksiyon Eğitimi Sertifikalı Eğitim Programına katıldı.
2004 yılında Actxan Danışmanlık Tarafından Verilen Bilgi ve İnovasyon Yönetimi Eğitim Programını tamamladı.
2010 yılında Hermes Danışmanlık tarafından verilen ” Yönetimde İletişimin Gücü” Sertifikalı Eğitim Programına katıldı
2013 yılında Novara Eğitim ve Danışmanlık tarafından verilen Stratejik Alan Yönetimi Sertifikalı Eğitim Programını almıştır.
16 Aralık 2015 tarihinden itibaren İdari ve Mali İşler Müdürü olarak görevine devam etmektedir.
9.Özel hastane Hizmet anlayışı ile verilen hizmet ve hasta memnuniyetini neye borçlusunuz?
-Sağlık Bakanlığı İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastanelerine bağlı olarak hizmet veren bir kurum bir hastaneyiz. Birliğimiz temel hizmet görüşü içerisinde olan;
Hasta hakları ve memnuniyetini ön plana alarak, etik değerler ve ilkelerimiz çerçevesinde, çağın gereksinimlerini karşılayan, uzman kadroları ve yeni teknolojileri bir araya getirerek sağlık hizmetlerini vatandaşlarımıza en iyi şekilde sunmayı esas alıyoruz.
Misyonumuzun ve vizyonumuz ışığında hizmet algımızı ortaya koyarken, hastalarımızın geri bildirimlerini önemsiyor, hizmet kalitesinin ölçüsünü direk olarak kendilerinden alıyoruz. Bizim için sunduğumuz hizmet kalitesinin ölçüsünden ziyade, verdiğimiz sağlık hizmetini alan hastalarımızın algıladığı hizmet kalitesini gerçek ölçü olarak kabul ederek çalışmalarımıza yön veriyoruz.
Birlik ilkesini ve olgusunu bir ritim grubunun üyesi olarak, her birimizin elindeki enstrüman çeşidi farklı, bizler farklı sesler ile ortak bir ritim elde etmek için çalışıyoruz. Sunduğumuz sağlık hizmetinin içerisinde Tıbbi, İdari ve Mali çeşitliliği uyum içerisinde bir takım çalışması olarak hizmet alıcılarına sunmamızın getirisi olduğunu düşünüyorum.
10.Son bir yılda gelen memnuniyetlerin nedeni nedir?
-Genel Sekreterliğimizin hastanemiz için belirlediği Stratejik hedeflere ulaşmamız için gelişime açık olan taraflarımız için bizlerde bir takım planlar geliştirdik. Öncelikli olarak gelişmek için değişime ihtiyacın olduğunu belirleyerek, kurumumuzun gerek teknoloji, gerek insan kaynağı, gerek fiziki alanları ve en önemlisi ise sağlık hizmeti almaya gelen vatandaşlarımız sahip olduğu bakış açısını kullanarak eksiklikleri ve yenilikleri belirleyerek tamamlamak için atılımlarda bulunduk. Kurum içerisinde gerçekleştirilmesini düşündüğümüz yeniliklerin hastalarımız tarafından nasıl algılandığının takipçisi olarak ” Sürekli İyileştirme ” olgusunu her daim yaşatarak algıda farklılığı hissettirerek memnuniyeti yakalamamızdaki en önemli etkenler olduğunu düşünüyorum.
11.Maltepe halkına vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
-Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı olarak hizmet vermekte olduğumuz hastanemiz, ilçemizin değerli insanları için ihtiyaçları olduğu sağlık hizmetinin karşılanmasına yönelik olarak çağın gereksinimlerini karşılayan, sahip olduğu uzman kadroları yeni teknoloji ile birleştirerek hizmet sunan bir hastaneyiz. Bulunduğumuz ilçe içerisindeki birçok özel sağlık kuruluşunun üstünde olan modern hizmet binamız, son teknoloji ile hizmet veren Ameliyathanelerimiz ve Yatan Hasta Servis katlarımızda Sağlık Bakanlığımızın hedeflediği hizmet kalitesini karşılayan modern odalarımız ile hizmet için tüm vatandaşlarımızı büyük bir heyecan ile beklediğimizi paylaşmak isterim. Genel Sekreterliğimizin önderliğinde çalışmalarına devam ettiğim 5 Yataklı 1. Seviye Yoğun Bakım projemizi ise en geç 2017 yılının birinci çeyreğinin sonunda değerli hastalarımız için kullanıma açmayı hedefliyoruz.
Hastane yönetimi olarak sağlık kuruluşumuzdan hizmet alan vatandaşlarımızın, aldıkları hizmet sonrasında onların bizler ile paylaştığı geri dönüşümlerine çok ama çok değer veriyoruz. Onlardan aldığımız feedback ‘ ler ile onlara daha iyi hizmet vermek için planlamalar yaparak onların memnuniyetleri için çalışmalar yapıyoruz. Bizler için ana hedef ” Bizlerin sunduğu sağlık hizmetinin bizim sunduğumuz kaliteden öte, vatandaşlarımızın hissettiği algılanan hizmet kalitesi ” nin en üst seviye olmasıdır.
EMG nedir?
İyi bir tedavi planlamasının ilk koşulu doğru tanıdır. Doğru tanı ve doğru tedavi planlaması, ayrıntılı tetkikler ile hekimin bilgi ve birikiminin birleşmesiyle oluşmaktadır. Bu bağlamda İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Maltepe Devlet Hastanesinin EMG çekim odası; 2016 yılı Haziran ayından itibaren iki nöroloji uzmanı ve bir EMG teknisyeni ekibiyle hafta içi her gün aktif olarak hizmet vermektedir. Hastanemizde haftanın belirli günleri İğneli EMG çekimleri de yapılmaktadır.
EMG (elektromyografi) kasların, sinirlerin ve sinir köklerinin elektriksel özelliklerinin ölçülmesi yoluyla bu yapıların sağlık durumlarının değerlendirildiği bir muayene yöntemidir. EMG tetkiki sinirlerin ve kasların incelenmesi şeklinde iki kısımda yapılır. Tanıya göre her ikisinin veya yalnızca birinin yapılması gerekebilir. Sinir iletimlerinin ölçümü doktor veya doktorun belirlediği şekilde EMG teknisyeni tarafından, kasların incelenmesi işlemi ise sadece doktor tarafından yapılır. İnceleme süresi yapılması düşünülen işlemin kapsamına göre 15 dakika ile 1 saat arasındadır.
İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Maltepe Devlet Hastanesi sağlık hizmetlerinden biri olan EMG; kolda sinir sıkışması karpal tünel (el-bilek) sendromu, diyabet, B12 vitamini, folik asit eksikliği gibi metabolik şikayetler, organ yetmezlikleri (böbrek, karaciğer ),romatizmaya bağlı hastalıklar, kanser, kronik alkol kullanımı, toksik maddelerle ilgili işlerde çalışılması, bağışıklık sistemi hastalıkları, kalıtsal nedenler, çocuk felci, ALS, kas hastalıkları ve sinir hastalıkları gibi rahatsızlıklarda tetkik amaçlı yapılmaktadır.
Kemik Mineral Yoğunluğu Test Odası
Yeni tedavi ve bakım yöntemlerine uyum sağlayabilmek, yaşam kalitesini artırmak ve bölge halkının sağlık hizmetlerine daha kolay erişiminin sağlanması amacıyla İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Maltepe Devlet Hastanesinde Kemik Mineral Yoğunluğu Testi yapılmaya başlanmıştır.
Kemik mineral yoğunluğu taraması, kemiklerin kalınlığı, gücü ve kemik kaybını ölçmek için günümüzde kullanılan standart testtir. Kemik Mineral Yoğunluğu Testi genellikle menopoz sonrası kadınları etkileyen ancak erkeklerde ve çocuklarda nadiren bulunabilen osteoporozu teşhis etmek için kullanılır. Aynı zamanda osteoporoz ve kemik kaybına yol açan diğer hastalıkların tedavilerinin etkinliğinin izlenmesinde de kullanılır.
Kemik Mineral Yoğunluğu Testi ile kişilerin kırık gelişme riski de değerlendirilebilir. Kırık riski yaş, vücut ağırlığı, önceki kırık öyküsü, ailede osteoporotik kırık öyküsü ve sigara içme, aşırı alkol tüketimi gibi yaşam tarzı ile ilgili konularla ilgilidir ve tedavi için bu faktörlerde göz önüne alınır.
Kemik Mineral Yoğunluğu Testi Tavsiye Edilen Durumlar:
- Menopoz sonrası dönemde ve östrojen almayan kadınlar
- Fiziksel aktivitesi az olan kişiler
- İdrar örneklerinde aşırı kolajen bulunan, kemiklerine aşırı yük binecek aktiviteler yapan kişiler
- Sigara kullananlar
- Boy kısalması yaşayanlar
- Boyu 170 cm’den daha uzun ve ağırlığı 57 kg’dan hafif olan menopoz sonrası kadınlar
- Kişisel veya ailevi geçmişinde kalça kırığı olanlar
- Kemik kaybına neden olan bir hastalığı olan erkekler
- Açıklanamayan sırt ağrısı olanlar
- Çekilen röntgen filmlerinde vertebra kırığı olanlar
- Osteoporoz belirtileri olanlar veya ailede osteoporoz öyküsü olanlar
- Hipertiroidi, Hiperparatiroidizm hastalığı olanlar
- Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet), böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı veya aile öyküsünde osteoporoz olanlar
- Prednizon gibi kortikosteroid içeren, dilantin ve bazı barbitüratlar gibi nöbet önleyici ilaçlar veya yüksek dozlarda tiroid replasman ilaçları gibi kemik kaybına neden olduğu bilinen ilaç kullananlar
- Daha önce hafif bir travma sonrası kemik kırığı yaşayan kişilerin kemik mineral yoğunluğu testini yaptırmaları tavsiye edilmektedir.
4 Yorumlar
HAYDAR Şit
Ben 6 defa gittim çok iyi bir hastane emeği geçen herkese teşekkür ederim
HAYDAR Şit
Özellikle mahmut Yılmaz’a çok teşekkür ederim Allah razı olsun abim?????? on numara beş yıldız hastane..
Yunus
özel hastane kalite ve titizliğinde hatta birçoğundan daha da ileri hizmet sunulduğunu görüyoruz bizlere yıllarca kamunun hantallığı ve özel hastanelerinin güzelliği anlatıldı da beceriksiz yönetici ler es geçildi hayali bir kamu devlet beceriksizliği ile geçiştirildi . İşinin ehli yöneticilerle kamu eliyle üst kalitede hizmet olabileceği gerçeğini bizlere hatırlatan bu başaralı ekini tebrik ediyorum
Mahmut
Selahattin kardeşim emeğine sağlık buna bile siyaset yapıp kötüleme yapanlar var şunu bilmelerini isterim üç sene önceki hastahane degil gerçekten güzel hizmet En büyük kazancımızda Maltepe’de olması bu eseri bize kazandıran eski ilçe başkanı Atila Üstündağ’ın da çabası çoktur ve idari hekim yönünden gerçekten güzel Allah yolarını açık etsin